Kako pripremiti dete za polazak u vrtić

Polazak deteta u vrtić je veoma važan period za sve roditelje, ali i za decu. On sa sobom nosi prvo odvajanje, stres i mnogo pitanja, na koja okolina često nema pravi odgovor.

Svaka porodica ima svoje specifičnosti, ali ono što je sigurno – adekvatan vrtić i stručni tim koji sa detetom radi, blagotvoran je za dečiji rast, razvoj socijalnih veština i navika koje će mu koristiti za sve izazove koje život donosi.

Kada je pravo vreme za vrtić?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od vaših rutina i načina života. Ukoliko zbog poslovnih i drugih obaveza nemate mogućnost da provodite vreme sa detetom niti imate u okruženju blisku osobu kojoj biste uz puno poverenje prepustili brigu o njemu, vrtić je idealno rešenje za vas.

Takođe, ako primetite da je vaše dete stidljivo u društvu ili u okolini nema dovoljno dece, razmislite o vrtiću kao mestu druženja i razvijanja timskog duha kod deteta. Roditelji su važni, ali oni ne treba da budu zamena za vršnjake.

Kako pripremiti dete za vrtić?

Prvo odvajanje teško pada kako roditeljima, tako i deci. Ustaljene navike, prostor i društvo, na koje je dete naviklo, odjednom se menjaju i dan dobija novu koncepciju.

I zato razgovarajte sa svojim detetom strpljivo i pažljivo – ne dozvolite da polazak u vrtić doživi kao napuštanje. Navedite mu primere starije dece iz okruženja koja rado pohađaju vrtić ili školu. Govorite o prednostima vrtića: novim igračkama, prijateljima, priredbama i sl.

Kako da se VI pripremite za polazak deteta u vrtić?

Pošto je dete umireno, ostalo vam je da isto učinite sa sobom. Setite se ko ste bili pre deteta: razmislite o svom poslu, navikama, prijateljima, svemu što vam je okupiralo pažnju, a za šta niste imali dovoljno vremena poslednjih godina. Sigurno vam je nešto od toga nedostajalo i zato, kao glavnu prednost vrtića, osvestite činjenicu da je jedino zadovoljan roditelj-  dobar roditelj svom detetu.

Šta kada dete krene u vrtić?

Raspitajte se o planu i programu vrtića i stručnosti ljudi koji u njemu rade. Razgovarajte sa detetom o ovoj novoj fazi, insistirajte da čujete sve: šta ga zanima, sa kim se druži, šta mu se dopada, a šta (možda) ne. Ukoliko primetite nezadovoljstvo kod deteta, razgovarajte sa vaspitačima i pokušajte da doprete do njega – stavite mu do znanja da ste uvek tu za njega i da ste u sve upućeni, čak i kada fizički niste prisutni.

Polazak u vrtić ne mora da bude težak. Mislite na vreme i razgovarajte sa svojim detetom o vrtiću kao normalnoj životnoj fazi – ono što je za vas posao, to su njemu drugari i igra i u tome nema ničega za brigu i tugovanje. Ne “ostavljate” dete, nego mu omogućavate da deo dana provede u društvu vršnjaka, koji će njegov život učiniti lepšim i bogatijim. Mama i tata će uvek biti tu.

. . .

Vrtić Zemlja čuda je pravo mesto za vaše mališane. Uz stručne i strpljive vaspitače, njihovu veliku ljubav prema poslu i pažljivo osmišljenom programu rada, možete da se opustite znajući da je vaše dete u sigurnim rukama koje će mu pomoći u brzom i kvalitetnom razvoju.