Učenje kroz igru

Učenje kroz igru

Svakodnevno učenje različitih znanja i veština je od ključnog značaja za razvoj deteta. Njegov odnos prema učenju zavisi od onoga koji znanje prenosi, i zato je važno da se najvažnije životne lekcije savladaju kroz igru, pesmu i zabavu. Dete koje zavoli znanje, postaće čovek koji misli i za njega nikada neće postojati granice.

Međutim, crtani filmovi, video igrice i zabava na klik! – danas vrlo lako preuzmu detetovu pažnju, a roditelje ostave sa nizom nedoumica i strahova vezanih za dugoročne posledica ovakvog načina odrastanja.

Tehnologija ne može da bude zamena za društvo

Savremeno vreme nosi mnogo obaveza i brz tempo života, koji često roditeljima ne ostavlja mnogo izbora. Nekada je zaista lakše pustiti mu jednu epizodu omiljenog crtanog filma ili igrice, dok dovršite pripremanje ručka. Međutim, vreme provedeno na ovim uređajima često ima negativan uticaj: ekran ne podstiče dete da govori, da razvija empatiju i timski duh.

Video sadržaj je često agresivan i grub

No, naravno da ne treba decu držati pod staklenim zvonom: danas su na svakom mestu okružena tehnologijom – to je realno stanje, od koga ne treba bežati. Pozabavite se sadržajem koje vaše dete prati, kada je na telefonu ili tabletu. Često se, iza ekrana jarkih boja i likova zanimljivih imena, kriju negativni primeri, koje deca nisu u mogućnosti da pročitaju na pravi način.

Trčanje za junakom u igrici NIJE fizička aktivnost

Savremena deca najviše vremena provode u sedećem položaju. Crtani filmovi i igrice ne samo da negativno utiču na razvoj njihovih mentalnih funkcija, nego zadaju udarac i razvoju njihovih tela. Nepravilno držanje, nemogućnost da se ostvare uobičajene fizičke radnje na pravilan način – da se potrči, napravi kolut napred, poskoči – postaju sve češći problemi mališana. Briga o svom zdravlju je takođe navika, koja se stiče u najranijem uzrastu. I jedna od najvažnijih lekcija koju vaše dete treba da savlada.

A da probamo drugačije?

Svakodnevica nam često ne ostavlja mnogo slobodnog vremena. Ali, potrudite se da vreme koje provodite sa detetom – koliko god ono trajalo, podstiče razmišljanje, razgovor, brigu o ljudima koje volite. Pozovite baku da je pitate za zdravlje. Podignite papir sa ulice i bacite u kantu. Budite tihi, da ne probudite onog koji spava. Čitajte knjigu i razgovarajte o pročitanom – da li je junak mogao drugačije da postupi, šta bi bilo da jeste i sl. Različite verzije priča kod deteta će razvijati maštu i podsticati na kreativno razmišljanje, koje mu može biti od pomoći i kod rešavanja svakodnevnih životnih problema.

. . .

Ukoliko nemate dovoljno vremena da sa detetom kvalitetno provodite vreme, a u okruženju ne postoji osoba kojoj biste uz puno poverenje poverili brigu o svom mališanu, vrtić Zemlja čuda je idealno rešenje za vas. Stručni i predani vaspitači i društvo vršnjaka, pomoći će vašem detetu da na zabavan i lak način savlada znanja i veštine, koje će mu pomoći u svim sferama života.